7 τρόποι για εκκαθάριση χώρου στο site σας

Μια βεβαιότητα σχετικά με τη λειτουργία ενός site και τη χρήση web hosting είναι ότι με την πάροδο του χρόνου θα χρησιμοποιείτε περισσότερο χώρο αποθήκευσης. Το περιεχόμενο, οι νεότερες εκδόσεις λογισμικού, οι προσθήκες, τα δεδομένα χρήστη, τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κ.λπ. καταλαμβάνουν όλο και περισσότερο χώρο έως ότου, τελικά, η χωρητικότητα αποθήκευσης του προγράμματος φιλοξενίας σας πλησιάσει το όριο. Όταν συμβεί αυτό, η απόδοση του ιστότοπού σας μπορεί να επιβραδυνθεί και δεν θα μπορείτε να αποθηκεύσετε πρόσθετα δεδομένα για να αναπτύξετε την επιχείρησή σας. Ενώ μπορείτε να κάνετε αναβάθμιση σε ένα μεγαλύτερο πρόγραμμα φιλοξενίας, συχνά μπορείτε να ανακτήσετε επαρκή χώρο απλώς καθαρίζοντας αυτό που υπάρχει ήδη εκεί. Ακολουθούν οκτώ συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να καθαρίσετε το χώρο στο δίσκο του ιστότοπού σας.

1. Εκκαθαρίστε το περιττό λογισμικό

Οι περισσότεροι ιστότοποι θα έχουν πολλά κομμάτια περιττού λογισμικού αποθηκευμένα στο χώρο του δίσκου τους. Εάν ο ιστότοπός σας έχει κατασκευαστεί με WordPress, για παράδειγμα, έρχεται ήδη με ένα προεπιλεγμένο θέμα και πρόσθετο που πιθανότατα δεν έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ ή καταλήξατε να διαγράψετε.

Μια κοινή πρακτική όταν ψάχνετε για ένα νέο πρόσθετο ή θέμα είναι ότι οι άνθρωποι εγκαθιστούν συχνά πολλά διαφορετικά για να δοκιμάσουν ποια είναι η καλύτερη. Θα ενεργοποιήσουν μόνο ένα, αλλά συχνά θα αφήσουν τα άλλα εγκατεστημένα και απενεργοποιημένα. Όλα αυτά καταλαμβάνουν πολύτιμο χώρο, αλλά δεν έχουν καμία απολύτως χρήση. Η απαλλαγή από αυτά μπορεί να ελευθερώσει πολύ χώρο – όπως και η εκκαθάριση τυχόν αντιγράφων ασφαλείας εγκατάστασης που έχουν δημιουργηθεί όταν έχετε εγκαταστήσει νέο λογισμικό.

2. Αναζητήστε τα κρυφά αρχεία

Ενώ μπορεί να γνωρίζετε το αχρησιμοποίητο λογισμικό, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους ο χώρος καταναλώνεται χωρίς να το γνωρίζετε. Εάν έχετε έναν ιστότοπο όπου επιτρέπονται τα σχόλια ανάρτησης, μπορεί να διαπιστώσετε ότι υπάρχουν πολλά ανεπιθύμητα σχόλια στον δίσκο σας και περιμένουν να τα αφαιρέσετε με μη αυτόματο τρόπο. Δεν είναι ασυνήθιστο οι δημοφιλείς ιστότοποι να λαμβάνουν χιλιάδες από αυτούς. Διαγράψτε τα όλα και ενεργοποιήστε το πρόσθετο Askimet για να βεβαιωθείτε ότι θα διαγραφούν αυτόματα στο μέλλον.

Αναζητήστε επίσης παλιές σελίδες, αναρτήσεις, εικόνες και άλλο περιεχόμενο που έχετε βγάλει εκτός σύνδεσης αλλά δεν έχετε διαγράψει, καθώς και μη απαραίτητες αναθεωρήσεις αναρτήσεων που δεν έχετε σκοπό να επαναφέρετε. Ένα άλλο κοινό πρόβλημα είναι με παλιά αρχεία καταγραφής. Αντί να τα διατηρήσετε στον διακομιστή σας, απλώς κατεβάστε τα σε έναν υπολογιστή για να καθαρίσετε χώρο.

3. Διαγράψτε τα παλιά email

Ορισμένα προγράμματα φιλοξενίας αποθηκεύουν αρχεία ιστού και αρχεία email στον ίδιο διακομιστή και αυτό σημαίνει ότι τα email θα καταλαμβάνουν χώρο στο δίσκο που χρειάζεστε για τον ιστότοπό σας. Καθώς οι άνθρωποι τείνουν να διατηρούν παλιά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αυτό μπορεί να είναι μεγάλη εξάντληση για την αποθήκευση, ειδικά όταν υπάρχουν μεγάλα συνημμένα email. Η οριστική διαγραφή παλαιών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το άδειασμα των φακέλων ανεπιθύμητης αλληλογραφίας και του κάδου απορριμμάτων και η λήψη σημαντικών συνημμένων στον υπολογιστή σας μπορεί να προσφέρει πολύ πρόσθετο χώρο, ειδικά αν δεν έχετε ξεκαθαρίσει καλά εδώ και αρκετό καιρό.

Εάν αυτό είναι ένα σημαντικό πρόβλημα για εσάς, είναι πιθανώς πιο συνετό να αποκτήσετε έναν λογαριασμό φιλοξενίας όπου τα email και τα αρχεία Ιστού αποθηκεύονται σε διαφορετικούς διακομιστές.

4. Μην γεμίζετε υπερβολικά το hosting σας

Ακριβώς επειδή ο οικοδεσπότης σας επιτρέπει να φιλοξενείτε πολλούς ιστότοπους σε ένα ενιαίο πρόγραμμα φιλοξενίας δεν σημαίνει ότι είναι πάντα ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσετε. Ναι, μπορεί να σας εξοικονομήσει λίγα χρήματα, αλλά με πολλαπλές παρουσίες του λογισμικού του ιστότοπού σας, θεμάτων και προσθηκών όλα σε ένα πρόγραμμα φιλοξενίας, οι κοινόχρηστοι λογαριασμοί φιλοξενίας ενδέχεται σύντομα να μην έχουν χώρο. Θα επηρεάσει επίσης την απόδοση αυτών των τοποθεσιών. Με τη φιλοξενία διαθέσιμη για λίγες μόνο λίρες το μήνα, το να δίνετε σε κάθε ιστότοπο τον δικό του χώρο ανάπτυξης είναι μια προσιτή επένδυση που θα εξοικονομήσει προβλήματα που θα προκύψουν πιο κάτω.

5. Φιλοξενήστε μεγάλα αρχεία πολυμέσων από απόσταση

Ενώ το βίντεο έχει γίνει μια πολύ δημοφιλής μορφή περιεχομένου Ιστού, τα αρχεία βίντεο μπορεί να είναι πολύ μεγάλα, ειδικά εάν δεν είναι βελτιστοποιημένα για τον Ιστό. Αντί να τα έχετε αποθηκευμένα στον δικό σας διακομιστή καταλαμβάνοντας στρέμματα χώρου, μια καλύτερη λύση είναι να τα ανεβάσετε σε έναν οικοδεσπότη βίντεο όπως το YouTube ή το Vimeo και στη συνέχεια να τα ενσωματώσετε στον ιστότοπό σας. Εκτός από την εξοικονόμηση χώρου, κάτι τέτοιο θα κάνει τις σελίδες σας να φορτώνουν πιο γρήγορα και τα βίντεο θα έχουν καλύτερη απόδοση και θα έχουν περισσότερες προβολές.

6. Χρησιμοποιήστε απομακρυσμένα εργαλεία ανάλυσης

Ενώ μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε μερικά εξαιρετικά εργαλεία αναλυτικών στοιχείων από τον πίνακα ελέγχου σας, εάν εξαντλείται ο χώρος, ίσως αξίζει να επιλέξετε μια απομακρυσμένη υπηρεσία, όπως το Google Analytics. Ο λόγος για να γίνει αυτό είναι ότι τα αναλυτικά στοιχεία απαιτούν τη συλλογή πολλών δεδομένων κίνησης και ενώ τα απομακρυσμένα εργαλεία τα αποθηκεύουν στους δικούς τους διακομιστές, αυτά όπως το AWStats θα τα αποθηκεύσουν στους δικούς σας.

7. Ελέγξτε το περιεχόμενο που δημιουργείται από τους χρήστες

Δεν επιτρέπουν όλοι οι ιστότοποι τη μεταφόρτωση περιεχομένου που δημιουργείται από χρήστες, αλλά αν το κάνετε, κάθε τμήμα περιεχομένου θα καταλαμβάνει επιπλέον χώρο. Μπορείτε να εξοικονομήσετε χώρο διαγράφοντας παλιό περιεχόμενο που δεν εμφανίζεται ποτέ και ελέγχοντας τι επιτρέπετε να μεταφορτωθεί. Μπορείτε να βάλετε ένα όριο στις μορφές εικόνας και τα μεγέθη αρχείων, για παράδειγμα, και να ορίσετε ημερομηνίες λήξης, έτσι ώστε το παλαιότερο περιεχόμενο να διαγράφεται αυτόματα μόλις παραμείνει στον ιστότοπο για ορισμένο χρονικό διάστημα.

Δείτε περισσότερα για το web hosting:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

*