Με υβριδική τεχνολογία, 300 ίππους και τετρακίνηση η ένα έκδοση του Opel Grandland X


Η Opel γίνεται ηλεκτρική. Η γερμανική κατασκευάστρια αυτοκινήτων συνεχίζει την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου της PACE!, παρουσιάζοντας τη νέα AWD PHEV (plug-in υβριδική, ηλεκτρική) έκδοση του Grandland X.

Στην κορυφή της οικογένειας SUV της Opel (που περιλαμβάνει επίσης τα Crossland X και Mokka X), το Grandland X Hybrid4 με προαιρετικό μαύρο καπό συνδυάζει την δύναμη ενός υπερτροφοδοτούμενου βενζινοκινητήρα 1.6 λίτρων και δύο ηλεκτροκινητήρων, παράγοντας συνολικά 300 ίππους (μικτή κατανάλωση  2,2 λτ/100 χλμ με εκπομπές CO2 49 γρ/χλμ).

Το πρώτο plug-in υβριδικό μοντέλο, με προγραμματισμένη έναρξη πωλήσεων τις προσεχείς εβδομάδες και παραδόσεις σε πελάτες στις αρχές του 2020, θα συμβάλλει στον εξηλεκτρισμό ολόκληρης της γερμανικής μάρκας μέχρι το 2024. Επίσης, εντάσσεται στη στρατηγική του κατασκευαστή για την επίτευξη μελλοντικών στόχων εκπομπών CO2.

Το Grandland X Hybrid4 αντιπροσωπεύει την τελευταία λέξη της προηγμένης, plug-in υβριδικής τεχνολογίας, ενώ το σύστημα κίνησης του περιλαμβάνει:

  • έναν τετρακύλινδρο βενζινοκινητήρα άμεσου ψεκασμού 1,6 λίτρων, 200 ίππων (πιστοποιημένο κατά WLTP και συμμορφούμενο με το πρότυπο Euro 6d-TEMP) ειδικά προσαρμοσμένο για υβριδική χρήση,
  • και ένα σύστημα ηλεκτροκίνησης με δύο ηλεκτροκινητήρες απόδοσης 109 ίππων, με κίνηση και στους τέσσερις τροχούς και μπαταρία ιόντων λιθίου 13,2 kWh. Ο εμπρός ηλεκτροκινητήρας είναι ενσωματωμένος σε ένα οκτατάχυτο, αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων. Ο δεύτερος ηλεκτροκινητήρας, ο μετατροπέας και το διαφορικό  είναι ενσωματωμένα στον πίσω άξονα, επιτρέποντας την πρόσφυση σε όλους τους τροχούς, ανάλογα με τις απαιτήσεις.

Ο βενζινοκινητήρας θα λειτουργεί ως επί το πλείστον σε μεσαίες έως υψηλές ταχύτητες, ενώ στις χαμηλότερες ταχύτητες θα αναλαμβάνει δράση ο ηλεκτροκινητήρας. Το Grandland X Hybrid4 έχει αμιγώς ηλεκτρική αυτονομία 50 χλμ κατά WLTP (60 χλμ κατά NEDC).

Επίσης, θα διαθέτει τέσσερα προγράμματα λειτουργίας (ηλεκτρικό, υβριδικό, AWD και Sport) επιτρέποντας στους οδηγούς να επιλέγουν σύμφωνα με τις επιθυμίες τους ή τις συνθήκες οδήγησης. Για παράδειγμα, με την επιλογή της υβριδικής λειτουργίας (hybrid mode) ενεργοποιείται αυτόματα η πλέον αποδοτική λειτουργία, με δυνατότητα αλλαγής σε ηλεκτρική (electric mode) με μηδενικούς ρύπους, για κίνηση στο κέντρο της πόλης. Η επιλογή της τετρακίνησης (AWD mode) ενεργοποιεί έναν ηλεκτροκίνητο πίσω άξονα για μέγιστη πρόσφυση σε όλα τα είδη δρόμων.

Στην προσπάθεια διευκόλυνσης των χρηστών, η πρίζα φόρτισης της μπαταρίας μέσω του ενσωματωμένου φορτιστή 3,3 kW (η έκδοση 6,6 kW είναι προαιρετική) είναι τοποθετημένη διαμετρικά αντίθετα από την τάπα καυσίμου, ενώ η μπαταρία είναι εγκατεστημένη κάτω από τα πίσω καθίσματα για βελτιστοποίηση του χώρου επιβατών και αποσκευών.

Καθώς η ηλεκτρική ενέργεια είναι πιο οικονομική από τη βενζίνη, οι οδηγοί μπορούν να εξοικονομούν χρήματα με την τακτική επαναφόρτιση της μπαταρίας αντί ανεφοδιασμού με καύσιμο. Ανάλογα με τις τοπικές τιμές και τις αποστάσεις που διανύονται, αυτό μπορεί να μειώσει σημαντικά το συνολικό κόστος λειτουργίας.

Ο χρόνος φόρτισης εξαρτάται από τον τύπο που φορτιστή που χρησιμοποιείται. Εκτός από το καλώδιο που παρέχεται με το όχημα για φόρτιση σε οικιακή πρίζα, η Opel θα προσφέρει συσκευές για ταχεία φόρτιση σε δημόσιους σταθμούς και επιτοίχιους πίνακες (wallboxes) στο σπίτι. Για παράδειγμα, η μπαταρία φορτίζεται πλήρως σε περίπου μία ώρα και 50 λεπτά σε επιτοίχιο πίνακα 7,4 kW.

Για περαιτέρω διευκόλυνση της φόρτισης, το Grandland X Hybrid4 μπορεί να επωφελείται από τις εξειδικευμένες λύσεις για ηλεκτροκίνητα οχήματα της Free2Move Services, μιας εφαρμογής του Ομίλου PSA. Η προσφορά θα περιλαμβάνει κάρτα φόρτισης για πρόσβαση σε περισσότερα από 85.000 σημεία φόρτισης στην Ευρώπη, και μία λειτουργία προγραμματισμού ταξιδιού, που προτείνει τις καλύτερες διαδρομές με βάση την υπόλοιπη αυτονομία και τη θέση των σταθμών φόρτισης κατά μήκος της διαδρομής. Η συνδεδεμένη πλοήγηση μέσω του συστήματος infotainment Navi 5.0 IntelliLink αναλαμβάνει την καθοδήγηση μέχρι τον επιλεγμένο σταθμό φόρτισης.

Το Grandland X Hybrid4 θα προσφέρει επίσης τις νέες υπηρεσίες τηλεματικής Opel Connect. Χρήσιμες λειτουργίες, όπως Live Navigation με πληροφορίες κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο, έλεγχος σημαντικών δεδομένων του οχήματος μέσω εφαρμογής, άμεση σύνδεση με οδική βοήθεια και κλήση έκτακτης ανάγκης χαρίζουν σε οδηγό και επιβάτες πρόσθετη ξεγνοιασιά. Μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε βοήθεια μέσα σε δευτερόλεπτα, πιέζοντας απλά τον κόκκινο διακόπτη. Εάν οι προεντατήρες ζωνών ασφαλείας ή οι αερόσακοι ενεργοποιηθούν, η κλήση έκτακτης ανάγκης ενεργοποιείται αυτόματα.

«One Pedal Driving» – Επιβράδυνση με γκάζι

Με υβριδική τεχνολογία, 300 ίππους και τετρακίνηση η ένα έκδοση του Opel Grandland X

Το Grandland X Hybrid4 της Opel διαθέτει σύστημα ανατροφοδότησης πέδησης για την ανάκτηση της ενέργειας που παράγεται κατά το φρενάρισμα ή την επιβράδυνση, που μεταφράζεται σε βελτιωμένη απόδοση. Σε ένα συμβατικό σύστημα πέδησης, η μηχανική ενέργεια που παράγεται από την τριβή των φρένων χάνεται με τη μορφή θερμότητας. Χάρη στη μετατροπή αυτής της περίσσειας κινητικής ενέργειας σε ηλεκτρική και στην αξιοποίησή της είτε άμεσα είτε με αποθήκευσή της στη μπαταρία, η πλήρως ηλεκτρική αυτονομία του Grandland X Hybrid4 μπορεί να αυξηθεί μέχρι 10%, κατά μέσο όρο.

Ο οδηγός μπορεί ακόμα και να επιλέξει «Ανατροφοδότηση κατ’επιλογή» για μέγιστη ανάκτηση ενέργειας. Η ροπή πέδησης του ηλεκτροκινητήρα είναι τόσο υψηλή, ώστε δεν απαιτείται καν πίεση του πεντάλ φρένου για να σταματήσει πλήρως το όχημα σε κανονικές συνθήκες κίνησης. Επομένως, το Grandland X Hybrid4 ελέγχεται μέσω του πεντάλ του γκαζιού (One Pedal Driving).

Τέλος, για περαιτέρω αξιοποίηση του ηλεκτρικού συστήματος υψηλής τάσης (300 V), το νέο υβριδικό μοντέλο εφοδιάζεται με ηλεκτρικό συμπιεστή AC και ηλεκτρικό καλοριφέρ.

Με υβριδική τεχνολογία, 300 ίππους και τετρακίνηση η ένα έκδοση του Opel Grandland XΜε υβριδική τεχνολογία, 300 ίππους και τετρακίνηση η ένα έκδοση του Opel Grandland XΝίκος Τσάδαρης

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

*